Herkunft bambus
Bamboe is een snelgroeiende grassoort. Wereldwijd bestaan er meer dan 1500 soorten. De “reuzenbamboe” groeit in (sub)tropische gebieden en wordt 15 tot 30 m hoog, met een stamomtrek van 35 cm of meer en kan 30 tot 50 cm per dag groeien.

De belangrijkste voorkomens bevinden zich in China.
Hier groeit de “Phyllostachys pubescens” (oftewel “MOSO”) die door haar fijne structuur geschikt is voor parketgebruik. De plant groeit in uitgestrekte oerbossen, maar ook op door boeren beheerde plantages. Jaarlijks kan ongeveer een derde van het aantal bamboestammen worden gekapt zonder dat het bestand in omvang afneemt.

De pandabeer (de reuzenpanda en de kleine panda) leeft in het middengebergte in centraal China.
De panda trekt al etend naar plaatsen waar de lagere bamboesoorten goed bereikbaar zijn. De hoge MOSO-bamboe heeft geen bladgroei op de eerste 5 meter van de stam en is daarom voor de panda geen voedselbron.

Bamboe is de snelst groeiende natuurlijke grondstof ter wereld en is zeer geschikt in de strijd tegen de ontbossing. Toepassingen zijn o.a.bescherming tegen erosie, bescherming van waterwingebieden, herstel van de bodem, natuurlijke begroeiing voor de leefomgeving en... het is uitermate geschikt als vervanger van hout.
herkunft naturliche materialien: